gravatar

L'Origen del mot "esquirol"

Actualment es denomina "esquirol" a les persones que no participen a les vagues (normalment de treball) o gent que traiciona a altres persones per interessos personals.

La denominació "d'esquirol", prové del poble català "Santa Maria de Corcó" (Osona, Catalunya) que al tenir un esquirol com a mascota del municipi, provocava que la gent nombrés al poble com "Esquirol".

Aquest poble, rodejat de municipis amb un gran nombre de fàbriques tèxtils, es va oferir als empresaris d'aquests pobles veïns per a treballar en el lloc dels vaguistes als anys 1902, 1908 i 1917, fent que les vagues dels treballadors no servissin per a res.

Així doncs, va ser en aquesta època quan es va començar a dir el mot despectiu per als trenca-vagues: "esquirols". I es va expandir el mot despectiu cap a Espanya i Europa.


En la pàgina web de l'Ajuntament de l'Esquirol diu: Els segles XIX i els XX queden marcats per la industrialització del tèxtil. Fou quan va aparèixer el terme esquirol per anomenar a qui trenca una vaga: els treballadors d’una fàbrica de Manlleu al fer vaga, van ser substituïts per paraires sense feina de l’Esquirol.